Skip to main content

De perfecte CV opstellen

Dit is het eerste onderdeel in onze reeks: De weg naar een nieuwe job
Deel 2: Solliciteren op een vacature
Deel 3: 6 Tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Wanneer je op zoek gaat naar een job is één ding essentieel: je CV. Deze zal bijna overal gevraagd worden.
Maar wat zet je er best wel of niet in en op welke manier?

Wij geven hieronder een voorbeeld CV waarin je duidelijk de verschillende onderdelen ziet, met telkens uitleg verwerkt ín de CV.
Wil je nog meer info? Ga op de plustekens staan!

Voorbeeld CV Robert
Profielfoto: Zorg voor een foto die professioneel overkomt (dus laat die feestfoto best achterwege ?)
Jouw jobtitel. Heb je nog geen ervaring? Zet hier dan welke functie je graag zou doen.
Bijvoorbeeld: Ik ben tweetalig opgevoed en heb een gezonde interesse in creatief werk: taal, communicatie, marketing en design in de breedste zin van het woord. Ik ben flexibel, georganiseerd, zelfstandig en op zoek naar een allround marketing functie binnen een warme organisatie.
Bij je talenkennis kan je het niveau op verschillende manieren benoemen: via het Europese referentiekader (B1 – B2 – C1 – … ), omschreven als notities / basis / goed / zeer goed / moedertaal, of met een onderscheid tussen spreken en schrijven.
We werken hier in omgekeerde chronologische volgorde: je start dus met je meest recente ervaring.
Gebruik steeds een neutraal, professioneel e-mail adres.
Begin altijd met je hoogst behaalde diploma. Vermeld hier ook eventuele bijkomende, relevante, opleidingen.

Bijkomende tips:

  • Als algemene regel geldt: maak je CV niet langer dan 2 pagina’s. Heb je toch meer ruimte nodig? Vermeld op de eerste (of tweede) pagina je meest relevante ervaring en laat via een voetnoot weten dat verderop in je CV een meer uitgebreid overzicht staat.
  • Zorg voor een overzichtelijke en aantrekkelijke opmaak waarbij je gebruik maakt van titels, vette of onderstreepte tekst, verschillende kleuren… Dit maakt het makkelijk voor de lezer van je CV om de informatie te vinden die zij zoeken.
  • Begin je liever niet van 0 voor je opmaak? Templates vind je in Microsoft Word, maar ook online op websites zoals Canva bijvoorbeeld.
  • Laat je CV zeker nalezen! Typefouten in je CV komen slordig over, en je wil natuurlijk een zo goed mogelijke indruk maken.
  • Zit er een gat in je werkervaringen of je studies? Vermeld dan wat je intussen gedaan hebt: reizen, zelfstudie, persoonlijke redenen, …

Voilà, je basis CV is af, en nu ben je klaar om aan het solliciteren te gaan. Hoe je dat best aanpakt, zul je lezen in de volgende blog in deze reeks.