Skip to main content

6 Tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Dit is het laatste deel in onze reeks: De weg naar een nieuwe job
Deel 1: De perfecte CV opstellen

Deel 2: Solliciteren op een vacature

Je hebt een goede CV opgesteld en hiermee gesolliciteerd op één of meerdere functies. En dan is het spannend afwachten tot je antwoord krijgt… Enkele dagen later: succes! Je word uitgenodigd op een verkennend sollicitatiegesprek.

Je wil natuurlijk een goede indruk maken en jezelf kunnen onderscheiden van andere kandidaten om zo je kansen te vergroten. Maar hoe bereid je jezelf best voor op een sollicitatiegesprek, en wat zeg je best wel of niet tijdens een gesprek?

Wij geven hieronder onze 6 top tips die jou kunnen helpen een geslaagd sollicitatiegesprek te hebben.

Ga op het plusteken staan voor meer informatie.

Tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek
We maken het onderscheid tussen de inhoudelijke voorbereiding en de praktische voorbereiding. Inhoudelijk: Waar staat het bedrijf voor? Wat zijn hun precieze activiteiten? Wie zijn hun klanten? Praktisch: Waar moet je zijn? Hoeveel tijd heb je hiervoor nodig? Met wie heb je een gesprek? Waar kan je parkeren?
Zorg dat je outfit is aangepast aan de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Heb je absoluut geen idee? Dan is casual chique altijd goed. Dagdagelijks, maar professioneel en net.
De eerste indruk zet de toon voor het hele gesprek. Zorg dus dat deze positief is! Sta recht, kijk de recruiter aan, glimlach. Ben je een roker? Rook niet vlak voor je binnengaat, want dit kan op voorhand al een negatieve invloed op je gesprek hebben.
Je houding is een vorm van onbewuste communicatie, en een belangrijk onderdeel van het totaalbeeld dat iemand over je vormt. Een open houding: neutrale armen, voor of naast je. Je zit gedraaid naar je gesprekspartner en je houdt je hoofd rechtop. Bijkomende tip: spiegel de houding van je gesprekspartner! Let trouwens ook op met ticks die je misschien hebt, wanneer je zenuwachtig bent komen deze makkelijk naar boven!
Waarom ben jij een aanwinst voor het bedrijf? Waarom zouden ze jou kiezen in de plaats van iemand anders? Hoe kan jij bijdragen aan de groei van het bedrijf?
Vragen stellen toont aan dat je goed hebt nagedacht over je sollicitatie en dat je een weloverwogen keuze wil maken. Wat inspiratievragen: Waarom staat de vacature open? Wat zijn de grootste verwachtingen (en eventueel grootste knelpunten) voor deze functie? Hoe ziet een typische werkdag eruit? Hoe zijn de collega’s binnen het team waarin je terecht komt?

Een sollicitatieprocedure ziet er in de meeste gevallen zo uit:
Verkennend gesprek – Tweede gesprek (eventueel testen) – Loonvoorstel

Tijdens het verkennend gesprek wordt er naar je loonverwachting gevraagd, maar pas tijdens een tweede gesprek wordt hier verder op ingegaan en besproken wat wel of niet mogelijk is voor het bedrijf. Begin hier zelf dus niet over tijdens je eerste gesprek! Dit geeft de indruk dat het je enkel om het loon gaat en niet om de functie zelf.

Tot slot:

Wed niet op één paard wanneer je solliciteert. Zorg dat je verschillende gesprekken kan voeren zodat je deze kan vergelijken. Bij welk bedrijf voel je jezelf het beste? Welk takenpakket spreekt je het meest aan? Waar heb je de meeste doorgroeimogelijkheden? Hoe zijn de verloningen?

Maak een weloverwogen keuze en kies de job die voor jou juist aanvoelt en waar je op lange termijn het gelukkigst zal zijn. Zo vermijd je dat je de hele sollicitatiecyclus opnieuw moet doorlopen 😉

Zo, we zijn rond met onze tips. Ga ermee aan de slag, en we duimen hier bij One On One allemaal mee dat je een positief sollicitatiegesprek mag hebben, met je droomjob tot gevolg!

(Misschien wel bij One On One zelf? Of bij één van onze klanten? De vacatures vind je hier terug.)