Skip to main content

Neem je ontslag of word je ontslagen? Dit verandert er vanaf 2023.

Bij One On One begeleiden we onze kandidaten niet enkel naar een nieuwe uitdaging met vast contract in en rond het Antwerpse, maar ook doorheen de ontslagprocedure indien de kandidaat nog elders aan het werk is. Zo is het belangrijk dat wij als bedrijf de laatste nieuwe trends inzake sociale wetgeving kennen en om zo wettelijk correcte informatie te kunnen bieden.

Zowel de werknemer als de werkgever kunnen op elk moment beslissen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Indien de werkgever jou ontslaat en je de opzeggingstermijn volledig laat presteren gebeurt het ontslag via een aangetekend schrijven (geldt niet voor ontslag met onderlinge overeenkomst). Deze opzeggingstermijn begint steeds op een maandag en eindigt steeds op een vrijdag.

Situatie op heden (2022):

Dit aangetekend schrijven dient momenteel ten laatste op woensdag te worden opgestuurd zodat deze ten laatste op zaterdag aankomt (= wordt ‘betekend’) bij je werkgever. Echter geldt er sinds 1 juli 2022 een wijziging in het burgerlijk wetboek dat zaterdag niet langer wordt beschouwd als een werkdag, en dit heeft natuurlijk gevolgen voor het aangetekend schrijven.

Situatie vanaf 1 januari 2023:

Vanaf 1 januari 2023 moet het aangetekend schrijven ten laatste dinsdag op de post om de opzegtermijn te laten starten vanaf maandag van de eerstvolgende week.

Oeps, toch op woensdag verstuurd, wat nu?

Verstuur je het aangetekend schrijven toch te laat? Dan moet je jouw werknemer een week langer in dienst houden en dus ook betalen. Als je dan als werknemer staat te popelen om elders te starten, dan heb je er ook alle baat bij om dat aangetekend schrijven bij ontslagname op tijd te versturen.
Deze automatische opschuiving van de start van de opzeggingstermijn geldt zelfs als je in de opzeggingsbrief de “verkeerde” maandag als start van de opzeggingstermijn vermeld had.

En vergeet niet beste werkgevers, als je dit niet opmerkt en de opzeggingstermijn één week te vroeg beëindigt, dan loop je het risico op een boete van één week verbrekingsvergoeding ten opzichte van de werknemer.

Iedereen heeft er dus baat bij om op een correcte manier te zijn geïnformeerd.

Wat met ontslag met betaling van een opzeggingsvergoeding?

Indien je jouw werknemer ontslaat zonder dringende reden en zonder een opzeggingstermijn na te laten leven, moet je de werknemer een opzeggingsvergoeding betalen (ook wel een verbrekingsvergoeding genoemd).
Voor deze wijze van beëindiging is geen enkel vormvoorschrift vereist. Een mondelinge beëindiging is voldoende. Ook vanaf 1 januari 2023 komt er voorlopig geen wijziging.

Wat doet One On One?

One On One is een headhuntingkantoor voor toonaangevende bedrijven in en rond het Antwerpse met voorname focus op de logistieke sector. Naast logistiek operationele vacatures (bedienden en management) bieden wij ook een resem aan vacatures binnen het Office segment, denk hierbij maar aan HR, Finance, QHSSE, Administratie, enzovoort.

Interesse in een vrijblijvend gesprek?
Algemeen mailadres: jobs@one-on-one.be

Of rechtstreeks bij onze specialisten: